Ana Menü

F-16'daki Antenler Ne İşe Yarar?

Başlatan 113-Anka, Aralık 03, 2017, 11:16:51 ÖS

« önceki - sonraki »

113-Anka

YAZAR:CEM DOĞUT


Forumda Konusu vardı.Şimdi yenilemek için 2.bölümüyle birlikte attım :)

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


1. IFF Antenleri AN/APX-113 IFF sistemine aittir. IFF ( Identification Friend or Foe ) dost düşman tanımlama sistemidir. Her uçak önceden belirlenen bir sinyal yayar, sistem bu sinyali alarak uçağın dost mu düşman mı olduğuna karar verir. Bu sistem silah sistemlerini etkilemez yani dost gözüken uçağıda isterseniz vurursunuz.

2. RHAWS ( Radar Homing And Warning Sensor ) Anteni, radar sinyal tespit sistemine ait antendir.

3. Lightning Diverter Strip, uçağa yıldırım çarpması durumunda radarı elektrik şokundan korur.

4. Pitot tüpü uçağın hızını hesaplamakta kullanılır.

5. TACAN ( Tactical Air Navigation ) anteni, radyo sinyalleri kullanarak uçağın yer istasyonu ile olan mesafesini ve açısını tespit etmeye yarayan sistem.

6. AOA ( Angle of Attack ) anteni, uçağın uçuş doğrultusu ile burun açısının arasındaki farkı ölçer.

7. Air data probe, uçuş kontrol bilgisayarı için gerekli verileri sağlayan alıcılardan biridir.

8. ALQ-178 ECM anteni. Elektronik karşı tedbir sisteminin RF karıştırıcı yayın yapan antenidir.

9. UHF telsiz anteni

Eğer Hava Kuvvetleri'nin envanterine giren yeni nesil Block 50+ F-16'ları merak ediyorsanız. üzerindeki antenlerin görevleri ise şöyle:

F-16D Block 50+ ne nedir bölüm 2 :)


Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login


1. RWR ( Radar Warning Receiver ) Radar sinyallerini tespit edip pilota tehdidin yönünü belirtir. Mevcut ECM sistemiyle birlikte çalışır. Radar kilidini pilota haber veren sistem.

2. Static discharger, uçak üstünde oluşan statik elektriği boşaltmaya yarar.

3. AN/ALQ-211(V)4 ECM antenleri. Elektronik karşı tedbir sisteminin RF karıştırıcı yayın yapan antenidir.

4. AN/ALE-47 Chaff/flare dağıtıcısı. Uçağa gelen radar güdümlü füzeler için chaff ( ince metal parçalar ), ısı güdümlü füzeler için flare ( yüksek ısı yayarlar ) atarak füzeden kurtulmaya çalışılır.

5. RWR namı diğer "Beer Can"

6. CFT ( Conformal Fuel Tanks ) takılıp çıkarılabilinen ek yakıt deposu. 450 galon ( 2271 Litre ) yakıt taşır, uçağın G limitini etkilemeden görev profiline göre menzili %20 ile %40 arttırır.

7. AN/AAQ-13 Navigasyon podu LANTIRN ( Low Altitude Navigation and Targeting InfraRed for Night ) sisteminin bir parçasıdır. Podun iki ana unsuru vardır. Bunlar TFR ( Terrain-Following Radar ) ve FLIR ( Forward-Looking Infra-Red ). TFR ( Arazi takip radarı) sayesinde pilot alçak irtifadan yüksek sürat ile arazi şekillerini takip ederek uçuşunu icra edebilir. TFR uçağın otopilotu ile birlikte çalışarak, sabit bir irtifada araziyi takip ederek gitmesini sağlar. FLIR ise pilota kızılötesi görüntü sağlar. Gece görüş sistemlerinden en büyük artısı ortam ışığından bağımsız çalışmasıdır. Gece görüş gözlükleri için ortamda azda olsa ışığın olması gerekir. Elde edilen bu kızılötesi görüntü HUD ( Baş üstü ekranı )'a yansıtılır. Bu sayede pilot karanlıktan yada kötü hava şartlarından etkilenmeden önünü görebilir. Bu sistemin kullanıldığı F-16'lar da geniş açılı HUD vardır. Uçağın muharebe ortamında hayatta kalma şansını arttıran önemli bir kabiliyettir. İlk olarak Şubat 1994'de 161. Filo Block 40'larında hizmete girmiştir.

8. AN/AAQ-33 SNIPER Hedefleme podu. AN/AAQ-14 Hedefleme podunun yerine geçmiştir. Hava Kuvvetlerimizde her iki podda kullanılmaktadır. Sniper yüksek çözünürlüklü 3. nesil FLIR, CCD-TV ve çift mod lasere sahiptir. Hem hedefleme hem de tanımlama yapabilir. Lazer ile hedef aydınlatma ve takip yapabilmektedir. Lantirn hedefleme poduna göre avantajları ise şunlardır : iki kat daha fazla çözünürlük, iki kat daha yüksek irtifadan hedeflemeyebilme, hedefin kordinatlarını 10 kat daha hassas tayin edebilmesidir. Bu sayede GPS güdümlü JDAM türevi bombaları daha etkin kullanabilmektedir.

9. Link 16 anteni. Link 16 vasıtası ile platformlar arasında hızlı ve güvenli veri transferi sağlanmaktadır. Bu sayede yer radarlarının yada HİK uçağının tespit ettiği hedefler doğrudan F-16'ya aktarılabilmektedir. Gene uçağın tespit ettiği veriler veya görüntüler Link 16 vasıtası ile diğer platformlara aktarılabilinir. Ağ merkezli savaş konsepti için olmazsa olmaz bir sistem.

10. ACMI ( Air Combat Maneuvering Instrumentation ) Bu pod uçağın uçuş datalarını kayıteder. Bu bilgilerle eğitimlerde uçağın tüm uçuşu 3 boyutlu olarak izlenebilmektedir. Anadolu Kartalı tatbikatının olmazsa olmaz parçasıdır.

Guests are not allowed to view images in posts, please You are not allowed to view links. Register or Login or You are not allowed to view links. Register or Login

berk107

Vatan Sağolsun !!!